תיירות והתחממות גלובלית

חיפשתי באתר משרד התיירות את המילים "התחממות", "אקלים" וכד', הפלא ופלא – אין כלום. מקור ההכנסה ה-3 בגודלו בארץ, תעשיה שאחראית על 5% מכלל גזי החממה בעולם, ובמשרד התיירות הישראלי – קדחת.

בקצרה, בואו נאיר את הזרקור על מה שהתעשייה שלנו עושה ואיך אפשר וצריך לשנות את זה:

 

נקודות תורפה:

- הסעות, טיסות. אלה מרכיבים שבלעדיהם אין תיירות, והם מזהמים מאוד.

- מלונות. מלון, כמו כל עסק, הוא בעל טביעת רגל סביבתית. ככל שהוא גדול יותר כך טביעת הרגל שלו גדולה יותר, אבל גם היכולת לשנות אותה.

- "איכות". התעשיה שלנו מוכרת חוויה. חוויה נעימה שמורכבת משירות מעולה ומוצרים פיזיים שאנחנו רוצים שהם יהיו מעולים. המשמעות של מוצר פיזי מעולה היא במקרים רבים שרשרת אספקה ארוכה (כמו שאמרו הגששים "החלונות משבדיה, הזכוכית מנירוסטה").

- אוכל on the go באריזות חדפ.

 

מה אפשר לעשות: 

 

לקוחות:

- פחות טיסות ושהיות יותר ארוכות ביעד יגרמו לפחות זיהום פר יום חופשה.

- חינוך השוק. הסעיף הזה מופיע במסמך הזה אצל כולם, אבל הכוח הוא בידי הלקוחות. ביום שבו לקוחות יתחילו לדרוש תשובות לגבי המשמעות הסביבתית של יום כיף (ישראלים אני מדבר גם אליכם) או עשרה ימים של "תגלית", יתחילו גם הספקים לפעול בעניין. אני מעריך שהיום הזה קרוב מאוד (הדברים נכתבים בנובמבר 2021, תודו לי בעוד שנתיים). 

 

סוכנים: 

- למכור נטיעות בהתאם לאורך הטיסות. לא נטיעות קקל שהן במהותן נטיעות "חינוכיות" במקרה הטוב ויח"צניות במקרה המציאותי, אלא נטיעות עם ביטוח. נטיעות כאלה לא מתקיימות בארץ משום שאין לנו בארץ שטחים מתאימים לכך. ייעור מלאכותי של סביבה שהיתה חורש טבעי גורם להרס בתי גידול, ייעור שטחי מדבר גורם להתחממות והרס בתי גידול, וזה משאיר בישראל מעט מאוד שטח רלוונטי. נטיעות כדי לקשור פחמן צריכות לקרות במקומות אחרים בעולם, בהם משקמים יערות ענק.  

- בדיקה של הספקים בתחום גם בהיבט של משקלם הסביבתי. לדוגמה, העדפת מלון קטן שנשען על תוצרת מקומית על פני מלון גדול שמייבא הכל.

- תכנון מסלול שמביא בחשבון היבטים סביבתיים: שימוש בהליכה רגלית, נסיעות קצרות ככל האפשר.  

- חינוך השוק. לסוכנים אמור להיות ידע מקצועי, הם אמורים לשמש כחוליה מקשרת בין הלקוח לבין הספק, לא רק בהיבט של העברת כספים אלא גם בהיבט של הבהרת דרישות וציפיות.

- לשקול אם מוכנים לעבוד עם ספקים כגון שהם מזהמים ומזיקים באופן ברור ומובנה, כגון טיולי ריינג'רים.

 

מורי דרך:

- הכרת דוגמאות בשטח. הכרת המספרים. הצפת הנושא היכן שהוא רלוונטי.

- חינוך השוק. כמי שבאים במגע אישי ואנושי עם כל השחקנים בשוק, וכמי שרואים וחווים בפועל את שינוי האקלים, כמו גם בעיות סביבתיות אחרות (אובדן מגוון ביולוגי, למשל)

 

ספקים:

- בדיקה יסודית של שרשרת האספקה (אוכל מיובא, לדוגמה, הוא יקר יותר במובן הסביבתי מאוכל מקומי.)

- הסעות: לעבור לחשמלי, להשתמש בחשמל ירוק, להשתמש בכלי תחבורה מתאים לגודל הקבוצה.

- חינוך השוק – כבר אמרנו?

 

משרד התיירות

- להוציא את הראש מהחול, כאמור לעיל.

- להכין מידע מסודר ממוסמך ואמין בנושא, לשימוש כל הנוגעים בדבר.