תיירות חברתית למשפחות

רוב האתרים המיוצגים כאן באתר מכוונים לקבוצות, ותצטרכו לתאם איתם את הביקור, אבל תיירות חברתית היא דבר שאפשר לשלב גם בטיול עם הילדים והמשפחה.

 

למה?

כמו מבוגרים, הילדים יכולים ללמוד המון משיחה על ועם תרבות שהם לא מכירים. מי לא רוצה להכיר לילדיו את העולם, ולהפוך אותם לאנשים עם יכולת להסתדר או להתמודד עם קשת רחבה יותר של סגנונות, אמונות, תרבויות ושפות?

 

אז איך אני מציג בצורה מכבדת תרבות שאני לא מכיר?

האמת היא שקשה מאוד לתת לזה תשובה נעימה ופשוטה. כנראה שהתשובה האמתית היא "את\ה לא. כדי להציג בצורה מכבדת את תרבותו של מישהו אחר, צריך להכיר אותה."

אבל החדשות הטובות, מצד שני, הן שאפשר למצוא בויקיפדיה הרבה מאוד ידע, וממנו אפשר למצוא מה ואיך לספר לילדים. לדוגמא, אם המשפחה עומדת לבלות שלשה ימים באצבע הגליל, סביר להניח שבשלב כזה או אחר תאכלו פלאפל במג'דל שמס. לפני שנוסעים (או בזמן שבן\בת הזוג נוהג) אפשר לקרוא קצת על ההיסטוריה הדרוזית ולספר את הסיפור, ולו באופן חלקי.

החדשות הטובות עוד יותר הן שאנשים נהנים לספר ולשתף כאשר הם מרגישים שמכבדים אותם. אם סועד בפלאפל של מג'דל שמס יבקש סיוע בפרטים שהוא לא זוכר בהיסטוריה הדרוזית, ויקפיד לבקש את הסיוע בשפה מכבדת, בדרך כלל הוא יקבל בתמורה לבקשתו חוויה שלא במהרה תישכח. רק זכרו, אם אתם בטיול עם המשפחה:

 

הכל צריך להפוך לסיפור, עדיף סיפור אישי. ילדים (ומבוגרים) תופסים סיפור הרבה יותר טוב ממנהג או אמונה.

 

עוד נקודה שכדאי לזכור היא שילדים מכירים היטב מציאות של קונפליקט, ונדרשים לא פעם לתאר את עמדתו של הצד השני במריבה. לכן, כשמתארים חברה שאיננה אהודה עלינו מסיבה פוליטית או אחרת, אפשר בהחלט להסביר לילד ש"אם תשאל את  X אז הוא יטען ש-Y".

לדוגמא – אתם מטיילים בירושלים, הילדים רואים שלטי ענק "אל תעברי בשכונתנו בלבוש לא צנוע". אפשר בהחלט להסביר גם לילדים די צעירים שאם תשאלו את הרבנים שלהם, אז יגידו לכם שלבוש לא צנוע גורם לתגובות שאינן רצויות מבחינתם, ולכן הם מבקשים גם ממבקרים להקפיד על כך. ילד ששומע הסבר כזה לא "יעבור צד" ויחזור מיד בתשובה, כמובן, אלא להיפך – יתווכח על האמירה. ישנם הורים וילדים שיהנו מאוד מלשחק את משחק התפקידים הזה, מה שמביא אותנו להצעה הבאה.

 

הכינו כרטיסיות (זה מצריך הכנה, ואולי בעתיד תוכלו לקבל אותן אצלנו כאן), ועליהן טיעונים של הצדדים השונים בדילמה. דילמות לא חסרות בארץ רוויית שסעים כשלנו.

 

איפה אני יכול לשלב משהו כזה בטיול משפחתי למעשה בכל מקום בארץ:

 

בדרום אפשר לדבר על בדואים (ועל המסורות שלהם שהולכות ונעלמות)

בירושלים על חרדים או על ערביי ירושלים

בגליל העליון על דרוזים

בערי פריפריה על עליות שונות, החל משנות ה-50 ועד ימינו

באזורים מתאימים – על הרעיון הקיבוצי

במספר ערים גדולות – על תופעת החזרה בתשובה

 

כמובן שאלה הם רק רעיונות כלליים וראשוניים.

טיילתם והצלחתם לשלב אלמנט של הכרת תרבות אחרת? נשמח לשמוע איפה ואיך עשיתם את זה!

 

Edit Post Text